تاریخ 24/1/1382 شماره دادنامه : 16 کلاسه پرونده : 80/165
رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری
نظر به اصل استحقاق اشخاص در استفاده از امکانات مادی و معنوی مشابه ویکسان در شرایط مساوی واینکه اعطاء هرگونه امتیاز به اشخاص بدون وجود علل و اسباب موجه و وجوه تمایز مطلوب منوط به حکم صریح قانونگذار است واینکه رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همگان در تمام زمینه های مادی و معنوی می باشد ، انتقال فرزندان اساتید دانشگاهها که در کنکور سراسری پذیرفته شده اند از دانشگاه مبداء و ثبت نام آنان در دانشگاه مستقر در محل خدمت ولی دانشجویان مذکور به لحاظ عدم اتکاء به علل و جهات موجه خاص و قانونی از مصادیق تبعیض ناروا محسوب می شود و بدین جهت بخشنامه مورد اعتراض به استناد قسمت دوم ماده 25 قانون دیوان عدالت اداری ابطال می شود .
رئیس هیات عمومی دیوان عدالت اداری - دری نجف آبادی
شماره ه/80/165 31/1/1382
مرجع رسیدگی : هیات عمومی دیوان عدالت اداری .
شاکی : آقای رحیم تقوی .
موضوع شکایت وخواسته : ابطال بخشنامه شماره 17846/3 مورخ 2/7/1369 وزارت فرهنگ و آموزش عالی .
مقدمه : آقای رحیم تقوی بشرح شکایتنامه تقدیمی اعلام داشته است ، در سال 1369 بخشنامه ای مبنی بر انتقال فرزندان اعضای هیات علمی دانشگاهها پس از قبولی در کنکور از هر دانشگاه به دانشگاه محل خدمت به امضاء دو وزیر وقت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و فرهنگ و آموزش عالی رسید که باعث تبعیض و مفسده بسیار شده است . در حال حاضر فرزندان هر یک از استادان دانشگاههای تهران رشته ای خوب مثلا" ازدانشگاه سیستان را انتخاب می کنند وپس از قبولی به آسانی به هر دانشگاه واقع درتهران انتقال پیدامی کنند . رفع تبعیض در بند9 اصل سوم قانون اساسی هم آمده است که می گوید: (000 رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه ) . انتقال فرزند قبول شده درکنکور سراسری و در چاه بهار وانتقال وی به دانشگاههای تهران تبعیض ناروا است وعلاوه بر آن سطح علمی دانشگاهها را بر هم می زند . علیهذا درخواست لغو بخشنامه شماره 17846/3 مورخ 2/7/1369 را دارد .
مدیر کل دفتر حقوقی وامورمجلس وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به شکایت مذکور طی نامه شماره 6649/ن مورخ 21/8/1380 اعلام داشته اند ، به منظور جذب و ایجاد انگیزه در اعضاء هیات علمی و تسهیلات برای صاحبان علم با تصویب وزرای وقت دو وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی و علوم و تحقیقات و فناوری موافقت می گردد فرزندان اعضای هیات علمی که در هر یک از موسسات آموزش عالی وابسته به این دو وزارت به تحصیل اشتغال داشته یا از این پس پذیرفته می شوند به موسسه آموزش عالی محل خدمت والدین انتقال یابند و درسالهای بعد در آئین نامه های آموزشی به تصویب شورای عالی برنامه ریزی می رسد که تصویر ماده 54 آئین نامه آموزشی دوره دکتری عمومی پزشکی مصوب 343 جلسه شورای عالی برنامه ریزی مورخ 8/4/1376 وماده 43 آئین نامه آموزشی دوره های کاردانی وکارشناسی مصوبه جلسه 339 مورخ 14/12/1376 به پیوست ایفاد می گردد .
مدیر کل دفتر حقوقی وزارت علوم ، تحقیقات وفناوری در پاسخ به شکایت مذکرو طی نامه شماره 994/75 مورخ 24/12/1381 اعلام داشته اند ، به منظور رفاه و امنیت خاطر اعضای هیات علمی و جلوگیری از مهاجرت اساتید به کشورهای بیگانه تسهیلاتی برای نتقل وانتقال فرزندان ایشان در نظر گرفته شده است . در حقیقت اعطای این تسهیلات بسترساز افرایش کیفیت آموزش عالی است ژ این نکته نیز در خور توجه است که تمامی دانشجویان دانشگاهها می توانند بر اساس ضوابط و آئین نامه مربوط با نظر کمیسیون موارد خاص نسبت به انتقال یا تغییر رشته اقدام نمایندژ با ملحوظ نمودن مطالب فوق عنایت قضات عالی مقام را به موارد ذیل معطوف می دارد ،
1- تمامی ضوابط ومقررات دانشجویان در آئین نامه آموزشی مصوب شورای عالی برنامه ریزی پیش بینی و شده است .
2- شورای عالی انقلاب فرهنگی هیچگونه مصوبه یامقرره ای در مورد نقل وانتقال دانشجویان نداشته و این موضوع در حیطه صلاحیت وزارت علوم است که بر این اساس وزارت علوم و بهداشت با توجه به صراحت ماده 42 آئین نامه آموزشی نسبت به تهیه آئین نامه انتقال فرزندان اعضای هیات علمی اقدام نموده اند .
هیات عمومی دیوان عدالت اداری درتاریخ فوق به ریاست حجت الاسلام والمسلمین دری نجف آبادی و با حضور روسای شعب بدوی و روسا ومستشاران شعب تجدیدنظر تشکیل و پس از بحث و بررسی وانجام مشاوره با اکثریت آراء بشرح آتی مبادرت به صدور رای می نماید .
نقل از روزنامه رسمی شماره 16960 مورخ 3/3/1382
نوع :
2
شماره انتشار :
16
تاریخ تصویب :
1382/01/24
تاریخ ابلاغ :
1382/03/03
دستگاه اجرایی :
موضوع :