کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی
مدیرعامل محترم روزنامه رسمی کشور
به پیوست یک نسخه آییننامه موضوع ماده 17 قانون اصلاح قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث مصوب 14/6/1387 کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی که در تاریخ 10/9/1387 بهتصویب رئیس محترم قوه قضائیه رسیده، جهت درج در روزنامه رسمی ارسال میگردد.
رئیس حوزه ریاست قوه قضائیه ـ موحدی
آئیننامه موضوع ماده 17 قانون اصلاح قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسائل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث مصوب 16/4/1387 کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی
ماده1ـ کمیسیون حل اختلاف تخصصی، موضوع تبصره، ماده 17 قانون اصلاح قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث مصوب 16/4/1387 کمیـسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی که در این آئیننامه « کمیسیون» نامیده میشود به منظور رسیدگی و تعیین میزان خسارت مالی قابل پرداخت در صـورت عدم توافق زیان دیده و شرکت بیـمه به ترتیـب زیر تشکیل میگردد:
1ـ1ـ کمیسیون با عضویت یک نفر از قضات با معرفی رئیس حوزه قضائی شهرستان، یک نفر کارشناس مجرب بیمه با معرفی اتحادیه (سندیکای) بیمهگران ایران و تأیید بیمه مرکزی ایران و یک نفر کارشناس با تجربه رسیدگی به تصادفات (کارشناس تعیین خسارت) با معرفی رئیسپلیس راهنمایی و رانندگی شهرستان، به ریاست قاضی عضو، تشکیل خواهد شد.
1ـ2ـ همزمان با تعیین و معرفی اعضاء فوق اعضاء علیالبدل نیز به پیشنهاد مراجع مذکور تعیین و معرفی خواهند شد.
1ـ3ـ در حوزههای قضائی که بر اساس دستورالعمل شماره 6464/87/1 مورخ 23/7/1387 رئیس قوه قضائیه مجتمعهای تخصصی رسیدگی به جرائم و تخلفات رانندگی تشکیل شدهاست اعضاء این کمیسیونها از میان اعضاء شوراهای حل اختلاف ویژه راهنمائی و رانندگی انتخاب خواهند شد و در حوزههای قضائی که این مجتمعها تشکیل نشدهاست با تشخیص رئیس حوزه قضائی در محل ادارات راهنمائی و رانندگی یا محل مناسب دیگر، کمیسیون تشکیل میگردد.
1ـ4ـ مدت عضویت در کمیسیون دوسال است و انتخاب مجدد اعضاء بلامانع است.
1ـ 5 ـ جلسات کمیسیون با حضور تمامی اعضاء رسمیت مییابد و رأی اکثریت مناط اعتبار است.
1ـ6 ـ جلسات کمیسیون، با حضور نماینده مطلع شرکت بیمه مربوط و زیاندیده یا قائممقام قانونی وی تشکیل خواهد شد. مگر به تشخیص کمیسیون حضور طرفین برای رسیدگی لازم نباشد.
ماده2ـ کمیسیون صلاحیت رسیدگی به تعیین میزان خسارتهایی را دارد، که بواسطه حوادث ناشی از تصادف وسایل نقلیه مذکور در ماده 1 قانون اصلاح قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث مصوب 16/4/1387 کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی به اموال اشخاص ثالث وارد میشود، و تا سقف تعهدات بیمهنامه قابل پرداخت است.
ماده3ـ درخواست حل اختلاف به کمیسیون محل تشکیل پرونده خسارت در شرکت بیمه مربوط تحویل میشود.
ماده4ـ کمیسیون با وصول، درخواست کتبی حل اختلاف، توسط زیاندیده یا شرکت بیمه، شروع به رسیدگی مینماید، درخواستهای حل اختلاف به ترتیب ورود، در دفتر مخصوص، ثبت و در نوبت رسیدگی قرار خواهدگرفت، رئیس کمیسیون موظف به نظارت دقیق بر عملکرد دبیرخانه است.
تبصره ـ درخواستهای فوری و اضطراری با تشخیص اکثریت اعضاء کمیسیون بدون نوبت رسیدگی خواهد شد.
1ـ4ـ ابلاغ به طرفین به صورت کتبی یا حضوری یا هر وسیله ممکن انجام خواهد شد، مشروط براینکه برای اعضاء کمیسیون اطمینان حاصل شود به مخاطب ابلاغ گردیده، والا به دستور رئیس کمیسیون ابلاغ کتباً انجام خواهدشد.
2ـ4ـ کمیسیون میتواند در صورت نیاز تحقیقات لازم را انجام دهد.
3ـ4ـ مهلت رسیدگی به هر درخواست حداکثر دو هفته خواهدبود مگر به لحاظ انجام اقدامات ضروری و اجتناب ناپذیر که علت آن باید بطور مستدل در پرونده قید گردد.
ماده5 ـ کمیسیون در صورت حصول سازش مبادرت به صدور گزارش اصلاحی مینماید و در غیر موارد سازش چنانچه پرونده آماده اتخاذ تصمیم نهایی باشد، اقدام به صدور رأی میکند. والا نسبت به تکمیل پرونده اقدام خواهد نمود.
تبصره ـ کمیسیون در مواردی که میزان خسارت قابل پرداخت مورد اختلاف باشد باید بلافاصله، در وقت فوقالعاده یا در آغاز اولین جلسه، مبلغ مورد توافق را در صورت مجلس قیـد و پس از امضاء طرفین دستور پرداخـت آن را صـادر نماید و سـپس نسبت به مبلغ مورد اختلاف به ترتیب مقرر در این ماده رسیدگی نماید. مگر اینکه زیاندیده و یا شرکت بیمه درخواست رسیدگی و اتخاذ تصمیم یکجا نسبت به تمامی خسارت را داشته باشند.
ماده6 ـ رأی کمیسیون در صورت عدم اعتراض طرفین در مهلت مقرر و یا در صورت اعتراض، بعد از رسیدگی توسط دادگاه عمومی صالح و ابلاغ حکم، لازمالاجرا است و بلافاصله توسط شرکت بیمه مربوط اجراء میگردد.
ماده7ـ در صورت غیبت غیر موجه اعضاء برای سه بار متوالی یا پنج بار متناوب در یکسال، با اعلام رئیس حوزه قضائی توسط دستگاه مربوط عضویت وی لغو و بلافاصله جایگزین او به ترتیب مقرر در این آئیننامه تعیین میگردد.
ماده8 ـ به تخلفات و جرائم اعضاء مطابق مقررات موجود در مرجع ذیصلاح رسیدگی خواهد شد. چنانچه تخلف موجب خدشه در امور کمیسیون یا تضییع عمدی حقوق طرفین اختلاف یا اعمال نفوذ به ناحق یا سوء استفاده باشد پس از احراز توسط مرجع ذیصلاح علاوه بر مجازات قانونی، مرتکب توسط رئیس حوزه قضایی از عضویت این کمیسیون عزل خواهد شد.
ماده9ـ نظارت بر حُسن اجرای این آئیننامه و عملکرد کمیسیون به عهده رئیس حوزه قضائی محل خواهدبود و گزارش سالیانه آن جهت اطلاع به رئیس قوه قضائیه، اعلام میگردد.
ماده10ـ این آئیننامه با 10 ماده و سه تبصره توسط وزیر دادگستری با همکاری بیمـه مرکزی ایران و نیروی انتـظامی تهیه و در تـاریخ 10/9/1387 به تصـویب رئیس قوه قضائیه رسید.
رئیس قوه قضائیه ـ سیدمحمود هاشمی شاهرودی
نوع :
4
شماره انتشار :
18581
تاریخ تصویب :
1387/9/10
تاریخ ابلاغ :
دستگاه اجرایی :
قوه قضائیه
موضوع :