مدیرعامل محترم روزنامه رسمی کشور
به پیوست یک نسخه دستورالعمل ساماندهی واحدهای اجرای احکام کیفری حاوی 22 ماده که در تاریخ 28/4/1388 به تأیید و تصویب ریاست معظم قوه قضاییه رسیده جهت درج در روزنامه رسمی کشور ارسال میگردد.
رئیس حوزه ریاست قوه قضاییه ـ موحدی
دستورالعمل ساماندهی واحدهای اجرای احکام کیفری
نظر به تراکم غیرمتعارف پروندهها در بعضی از واحدهای اجرای احکام کیفری و در راستای ساماندهی و کارآیی بیشتر واحدهای اجرای احکام مقرر میدارد:
1ـ واحدهای اجرای احکام در اسرع وقت نسبت به بازشماری و تطبیق و تصحیح آمار پروندههای موجود اقدام و گزارش آن را به رؤسای کل دادگستری ارائه نمایند.
2ـ کلیه دادستانها، ظرف یک ماه گزارش تحلیلی دقیقی از تعداد، نوع و علت تأخیر در اجرای حکم تهیه و در همین مدت نسبت به ارائه راهکار مناسب اجرایی اقدام و به مراجع قضایی ذیربط ابلاغ نمایند.
3ـ به منظور پیشگیری از وقفه در امور مربوط به مرحله اجرای حکم کلیه کارکنان واحدهای قضایی موظف به قید مشخصات دقیق کفیل و وثیقهگذار و نشانی کامل محل اقامت آنان در اوراق قضایی میباشند.
4ـ به منظور پیشگیری از بروز هرگونه ابهام و اجمال در مرحله اجرای حکم، قضات مکلف به قید دقیق و صریح محکوم به و نحوه و چگونگی اجرای آن میباشند.
5 ـ قضات دادسرا و واحدهای اجرای احکام باید به نحو مقتضی و از طریق نظام جامع املاک کشور نسبت به احراز هویت وثیقهگذار و بررسی دقیق و کامل سند ابرازی جهت وثیقه اقدام نمایند.
6 ـ سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مکلف است در اسرع وقت تدابیر و اقدامات لازم جهت اجرای مفاد ماده قبل را فراهم نموده و مراتب را طی بخشنامهای به واحدهای ثبتی ابلاغ نماید.
7ـ اجرای احکام صادره راجع به ضرر و زیان ناشی از جرم همچنین قرارهای تأمین خواسته کیفری و دستور ضبط وثیقه به استناد ماده35 اصلاحی آئیننامه اجرایی قانون اصلاح قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب بر عهده واحدهای اجرای احکام کیفری میباشد.
8 ـ جهت تسریع در ابلاغ اوراق قضایی و اجرای احکام به تعداد لازم کارمند و نیروی انتظامی آموزش دیده در محل دادسرا مستقر تا تحت نظارت و تعلیمات دادستان و معاونان او نسبت به انجام امور محوله اقدام نمایند.
9ـ دادستان عمومی و انقلاب هر شهرستان موظف است به طور مرتب نحوه اجرای دستورات قضایی توسط ضابطین را کنترل نموده و چنانچه با ناهماهنگی و تخلف مواجه شود باید ضمن صدور دستور مقتضی جهت حل و فصل، مراتب را به رئیس کل دادگستری استان گزارش نماید.
10ـ رئیس کل دادگستری هر استان در صورت ضرورت با مقامات عالی استان در جهت تسریع اجرای احکام هماهنگی لازم به عمل آورده و نتیجه را به واحدهای اجرای احکام و سایر مبادی ذیربط ابلاغ خواهدنمود.
11ـ کلیه پروندههایی که در آنها حکم به صورت غیابی صادر شده است و محکومله بیش از دو سال از صدور حکم قطعی، برای پیگیری به اجرای احکام مراجعه ننموده است و محکومعلیه نیز توسط مقام قضایی شناسایی نشده است از آمار پروندههای جاری کسر گردیده و بصورت موقت بایگانی میشود. بدیهی است به محض مراجعه محکومله اقدامات اجرایی مطابق مقررات پیگیری خواهدشد.
12ـ کلیه پروندههای مربوط به تقسیط دیه که از تاریخ پرداخت آخرین قسط معوقه بیش از دو سال گذشته و محکومله نیز برای پیگیری مراجعه نکرده است از آمار پروندههای جاری کسر و بصورت موقت بایگانی میشود. بدیهی است به محض مراجعه محکومله مطابق مقررات اقدامات اجرایی پیگیری خواهدشد.
13ـ رؤسای واحدهای اجرای احکام باید اسامی زندانیان اعم از محکومان به حبس و بـدل از جزای نقـدی را در محـل مخـصوص ثبت و به طـور مستمر بررسی نمـاینـد به نحـوی که هیچ یک از محکومان بیش از حداکـثر مجازات تعیین شـده، متحـمل حبس نشوند.
14ـ نسبت به پروندههای مشمول موارد صدور قرار موقوفی از جمله مرور زمان موضوع مواد 173 و 174 قانون آئین دادرسی کیفری اقدامات لازم به منظور صدور قرار موقوفی اجرا صورت گیرد.
15ـ با توجه به اهمیت اجرای احکام در تعیین قضات و کارکنان اجرای احکام به تجارب و سوابق قضایی و اداری توجه کافی معمول گردد.
16ـ معاونت آموزش مکلف است دورههای آموزشی فنآوری اطلاعات (IT) به ویژه دورههای فراگیری نحوه کار با نرمافزار سیستم مدیریت پرونده (CMS) را برای کارکنان اجرای احکام کیفری اعم از قضات و کارکنان اداری برگزار نماید.
17ـ دادیاران ناظر زندان باید هماهنگی و همکاریهای لازم را به طور مستمر با واحدهای اجرای احکام کیفری در جهت حُسن اجرای احکام زندانیان داشته باشند.
18ـ دادستانها پس از ابلاغ این دستورالعمل هر سه ماه یک بار موظف به ارائه گزارش جامع و مستند از پیشرفت در اجرای احکام به رئیس کل دادگستری استان میباشند.
19ـ رؤسای کل دادگستری استان پس از بررسی و گزارش تحلیلی جامع از روند امور مراتب را به دادستان کل کشور گزارش خواهدنمود.
20ـ رؤسای کل دادگستری استان و دادستانهای واحدهای قضایی نسبت به اجرای دقیق دستورالعمل اقدام و تدابیر لازم در اجرای بهتر دستورالعمل به عمل خواهندآورد.
21ـ نظارت بر حُسن اجرای دستورالعمل به عهده دادستان کل کشور میباشد.
22ـ این دستورالعمل در 22 ماده در تاریخ 28/4/1388 به تصویب رئیس قوه قضائیه رسید.
رئیس قوه قضائیه ـ سیدمحمود هاشمی شاهرودی
نوع :
7
شماره انتشار :
18758
تاریخ تصویب :
1388/4/28
تاریخ ابلاغ :
دستگاه اجرایی :
قوه قضائیه
موضوع :