11/2/1381 شورای دانشگاه پیام نور
تاریخ: 1/6/1388
شماره دادنامه: 466
کلاسه پرونده: 88/162
مرجع رسیدگی: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری.
شاکی: آقای احمد محمدی قلعه.
موضوع شکایت و خواسته: ابطال بند 5 ماده 55 آییننامه آموزشی دانشگاه پیام نور مصوب 18/7/1380 و اصلاحات مورخ 11/2/1381 شورای دانشگاه پیام نور.
مقدمه: شاکی به شرح دادخواست تقدیمی اعلام داشته است، در فصل یازدهم (پذیرش واحدهای درسی) ضمن ماده 55 مقرر گردیده است، معادلسازی و پذیرش درسهای گذراندهشده توسط دانشجویی که مهمانشده، منتقلشده، تغییر رشته تحصیلی داده، یا مجدداً دانشجو شده، مشروط به شرایط زیر است ...» در بند 5 ماده موصوف مقرر گردیده است، « مجموع واحدهای درسی پذیرفتهشده کمتر از 50 درصد مجموع واحدهای رشته تحصیلی فعلی باشد.» با عنایت به تبصره 8 ذیل همان ماده که تعیین کرده است، تمام واحدهای درسی دانشجویی که در این دانشگاه موفق به گذراندن شود و سپس تغییر رشته دهد یا مجدداً دانشجو شود، پذیرفته میشود، تبعیضی ناروا در حق دانشجویانی است که در سایر دانشگاهها موفق به گذراندن واحد میشوند. این تبعیض ضمن مغایرت با اصل 20 قانون اساسی و مدلول بند 9 اصل 3 قانون اساسی، کیفیت و محتوای آموزشی سایر دانشگاهها و مراکز آموزش عالی را زیر سوال برده و سبب تحمیل هزینه و وقت برای بدنه آموزشی دانشگاهها شده و برای خود دانشجو هزینهای مجدد را تحمیل میکند. با عنایت به مراتب فوق، بند 5 ماده 55 آییننامه آموزشی موصوف خارج از حدود اختیارات قوه مجریه (ازجمله شورای دانشگاه پیام نور) است. لذا متقاضی ابطال بند 5 ماده 55 آییننامه آموزشی دانشگاه پیام نور میباشد. سرپرست اداره حقوقی دانشگاه پیام نور در پاسخ به شکایت مذکور طی نامه شماره 475/1103 مورخ 1/5/1388 ضمن ارسال پاسخ شماره 1123/21 مورخ 20/4/1388 سرپرست اداره کل خدمات آموزشی دانشگاه اعلام نمودهاند، طبق استاندارد دانشگاهی حداکثر تا 50 درصد قابل معادلسازی میباشد که این امر کاملاً منطبق با آییننامه آموزشی شورای دانشگاه میباشد. همچنین در نامه سرپرست اداره کل خدمات آموزشی دانشگاه پیامنور آمده است، هر دانشگاهی مطابق رسالتی که در پیشرو دارد و براساس معیارهای علمی و آموزشی جهت پذیرش دانشجو اقدام نموده و فارغالتحصیلان آن با مدرک و نشان دانشگاه فارغالتحصیل میشوند و بر همین اساس در سازمانها، ادارات دولتی و خصوصی، مدرک دانشگاهی مورد نظر و آموزشهای درسی و مهارتی و پژوهشی رتبهبندی میشوند. لذا مسئولین در شورای این دانشگاه برای دانشجویانی که قبلاً واحدهایی را در دورههایرسمی سایر دانشگاهها مورد تایید وزارت علوم گذراندهاند این امتیاز را قائلشده تا بر حسب استاندارد دانشگاهی حداکثر تا 50 درصد دروس را معادلسازی نماید ولیکن در صورتی که بیشتر از این مقدار واحد پذیرش شود، در اصل دانشجو بیشتر واحدهای خود را خارج از سیستم این دانشگاه گذرانده و دادن مدرک دانشگاهی و اعلام دانشآموختگی دانشجو با روش آموزشی دانشگاه پیام نور موضعیت نداشته و خلاف واقع است. هیأت عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ فوق با حضور رؤسا و مستشاران و دادرسان علیالبدل شعب دیوان تشکیل و پس از بحث و بررسی و انجام مشاوره با اکثریت آراء به شرح آتی مبادرت به صدور رأی مینماید.
رأی هیأت عمومی
نظر به اعتبار نتایج گذراندن واحدهای درسی در هر یک از دانشکدههای معتبر کشور و ضرورت پذیرش کلیه واحدهای درسی که با موفقیت در امتحانات مربوط طی شده است، وضع قاعده آمره به شرح بند 5 ماده 55 آییننامه آموزشی دانشگاه پیام نور مبنی بر معادلسازی واحدهای درسی دانشجویان موضوع ماده 55 آن آییننامه به میزان کمتر از 50 درصد مجموع واحدهای رشته تحصیلی فعلی آنان مغایر اعتبار واحدهای درسی طی شده با موفقیت و خارج از حدود اختیارات دانشگاه پیام نور در وضع مقررات دولتی تشخیص داده میشود و مستنداً به قسمت دوم اصل 170 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ماده یک و بند یک ماده 19 و ماده 42 قانون دیوان عدالت اداری ابطال میگردد.
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری معاونت قضائی دیوان عدالت اداری ـ رهبرپور
نوع :
2
شماره انتشار :
18798
تاریخ تصویب :
1388/6/1
تاریخ ابلاغ :
دستگاه اجرایی :
موضوع :