چه کسانی تابعیت ایرانی دارند ؟ |
تابعیت، تعلق حقوقی و معنوی شخص به یک دولت است. شخصی که تبعهی یک کشور باشد ، از حقوق و تکالیفی برخوردار میشود. در تابعیت ، رابطهی فرد با دولت ، رابطهای حقوقی ، معنوی و دارای ماهیت سیاسی است.وجود علقهی تابعیت میان فرد و دولت سبب میشود که فرد در همهی کشورهای بیگانه از حمایت سیاسی دولت متبوع خود بهرهمند شود. مطابق قوانین موجود، اشخاص زیر تبعهی ایران محسوب میشوند. کلیهی ساکنین ایران به استثنای اشخاصی که تبعیت خارجی آنها مسلم باشد؛ تبعیت خارجی کسانی مسلم است که مدارک تابعیت آنها مورد اعتراض دولت ایران نباشد. کسانی که پدر آنها ایرانی است اعم از اینکه در ایران یا در خارجه متولد شده باشند. کسانی که در ایران متولد شده و پدر و مادر آنها غیر معلوم باشند. کسانی که در ایران از پدر و مادر خارجی که یکی از آنها در ایران متولد شده به وجود آمدهاند. کسانی که در ایران از پدری که تبعهی خارجه است به وجود آمده و بلافاصله پس از رسیدن به سن هجده سال تمام، لااقل یک سال دیگر در ایران اقامت کرده باشند و الا قبول شدن آنها به تابعیت ایران بر طبق مقرراتی است که مطابق قانون برای تحصیلات تابعیت ایران مقرر است. هر زن تبعهی خارجی که شوهر ایرانی اختیار کند. هر تبعهی خارجی که تابعیت ایران را تحصیل کرده باشد. (اطفال متولد از نمایندگان سیاسی و کنسولی مشمول فقره 4 و 5 نخواهند بود.) - هر گاه اشخاص مذکور در بند 4 فوقالذکر پس از رسیدن به سن 18 سال تمام بخواهند تابعیت پدر خود را قبول کنند، باید ظرف یک سال ، یعنی تا 19 سالگی با درخواست کتبی از وزارت امور خارجه و ارایهی گواهی دولت متبوع پدرش مبنی بر پذیرش او به عنوان تبعهی آن کشور ، از تابعیت ایران خارج شود.
- شرط اقامت برای افراد زیر لازم نیست: 1- مردان بیگانه که دارای همسر ایرانی و از او دارای فرزند هستند. 2- کسانی که به امر عام المنفعهی ایران خدمت یا مساعدت شایان کرده باشند. 3 - کسانی که دارای مقامات عالی علمی یا متخصص در امور عام المنفعه هستند.
1- ریاست جمهوری و معاونان او 2- عضویت در شورای نگهبان و ریاست قوه قضاییه 3- وزارت و کفالت وزارت و استانداری و فرمانداری 4- عضویت در مجلس شورای اسلامی 5- عضویت در شوراهای استان و شهرستان و شهر 6- استخدام در وزارت امور خارجه و نیز احراز هر گونه پست و یا ماموریت سیاسی 7- قضاوت 8- عالی ترین ردهی فرماندهی در ارتش و سپاه و نیروی انتظامی 9- تصدی پست های مهم اطلاعاتی و امنیتی
1 - رسیدن به سن 25 سال 2- اجازهی هیات وزیران 3- تعهد نماید که ظرف یک سال از تاریخ ترک تابعیت ، حقوق خود را بر اموال غیر منقول که در ایران داراست و یا ممکن است از طریق ارث به او برسد ولو این که قوانین ایران اجازهی تملک آن را به اتباع خارجه بدهد به نحوی از انحاء به اتباع ایرانی منتقل کند.
4- انجام خدمت نظام وظیفه برای مردان
البته چنانچه همین زن هنگام فوت شوهر از او فرزندی کمتر از 18 سال داشته باشد، باید صبر کند که به این سن برسد. با خروج از تابعیت ایران ، چنین زنی حق داشتن اموال غیر منقول را بیشتر از آن چه به اتباع خارجی اجازه داده شده ، نخواهد داشت . چنین زنی باید ظرف یک سال پس از ترک تابعیـت ایران ، مقدار مازاد بر حد مالکیت بر اموال غیر منقول توسط اتباع خارجی در ایران را به اتباع ایرانی منتقل کند ، در غیر این صورت این اموال به فروش می رسد و دولت ، پس از کسر مخارج ، قیمت آن ها را به وی پرداخت می کند .
می تواند به تابعیت ایرانی خود بازگردد . در این صورت باید درخواست خود را به پیوست گواهی فوت شوهر یا سند طلاق به وزارت امور خارجه تقدیم کند.
1- در مورد حقوقی که قانون آن را صراحتا منحصر به اتباع ایران نموده و یا صراحتا از اتباع خارج سلب کرده است. 2- در مورد حقوق مربوط به احوال شخصیه که قانون دولت متبوع تبعهی خارجه آن را قبول نکرده است. 3- در مورد حقوق ویژه که صرفا از نقطه نظر جامعهی ایرانی ایجاد شده باشد. پی نوشت : |
URL : https://www.vekalatonline.ir/articles/97369/چه-کسانی-تابعیت-ایرانی-دارند-؟/ |